Moguće odlaganje obavezne nabavke zimskih guma

Bez autora
Sep 06 2011

Nadležni u Ministarstvu infrastrukture, koje je Pravilnikom o tehničkim uslovima za vozila propisalo obavezu posedovanja sve četiri zimske gume od 1. novembra do 1. aprila, nemaju komentar na izjavu Ivice Dačića, ministra unutrašnjih poslova, da će ovo pravilo stupiti na snagu tek sledeće godine, a ne za nepuna dva meseca, kao što je bilo najavljeno. U resornom ministarstvu saznajemo da zvanična odluka o eventualnom odlaganju primene ovog propisa još nije doneta i da će biti poznata u toku ove nedelje. Iako je Demir Hadžić, načelnik sektora za puteve i bezbednost u Ministarstvu infrastrukture, nedavno naglasio da neće biti ponovnog produženja roka za nabavku zimskih guma, Dačićeva izjava ukazuje na drugačiji ishod. Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova pre dva dana je izjavio da je razgovarao o tome sa ministrom infrastrukture Milutinom Mrkonjićem, svojim stranačkim kolegom. Građanima bi mogla da bude poklonjena još jedna godina da skupe novac za nove gume i ne bi morali da se izlažu dodatnim troškovima u vreme ekonomske krize.

Moguće odlaganje obavezne nabavke zimskih gumaNadležni u Ministarstvu infrastrukture, koje je Pravilnikom o tehničkim uslovima za vozila propisalo obavezu posedovanja sve četiri zimske gume od 1. novembra do 1. aprila, nemaju komentar na izjavu Ivice Dačića, ministra unutrašnjih poslova, da će ovo pravilo stupiti na snagu tek sledeće godine, a ne za nepuna dva meseca, kao što je bilo najavljeno.

U resornom ministarstvu saznajemo da zvanična odluka o eventualnom odlaganju primene ovog propisa još nije doneta i da će biti poznata u toku ove nedelje.

Iako je Demir Hadžić, načelnik sektora za puteve i bezbednost u Ministarstvu infrastrukture, u razgovoru za „Politiku” nedavno naglasio da neće biti ponovnog produženja roka za nabavku zimskih guma, Dačićeva izjava ukazuje na drugačiji ishod.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova pre dva dana je izjavio da je razgovarao o tome sa ministrom infrastrukture Milutinom Mrkonjićem, svojim stranačkim kolegom. Građanima bi mogla da bude poklonjena još jedna godina da skupe novac za nove gume i, kako je rekao Dačić, ne bi morali da se izlažu dodatnim troškovima u vreme ekonomske krize.

Tim povodom, Demir Hadžić izjavio je juče za naš list da svoje stručno mišljenje o neophodnosti sve četiri zimske gume neće promeniti, a ministarske odluke mora da poštuje.

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila koji propisuje ovu novinu usvojen je pre godinu dana, ali tada je Ministarstvo infrastrukture odložilo obaveznu nabavku sve četiri zimske gume za ovu jesen. Budući da su izbori sve bliži, kako kažu stručnjaci, postoji velika šansa da se i ove godine ponovi isti scenario.

Eventualno odlaganje obaveze posedovanja zimskih guma neće doneti boljitak po bezbednost građana Srbije, jer, kako kaže Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.

– Mnogo je skuplje biti nebezbedan. Ukoliko dođe do neke nesreće, štete su uvek mnogo veće od cene zimskih guma, a nema novca koji može nadomestiti ljudski život. Iako se mnogo polemiše o neophodnosti zimskih guma, struka nema dilemu. Posedovanje sve četiri zimske gume od 1. novembra do 1. aprila je više nego neophodno ukoliko želimo bezbednije uslove u saobraćaju. Razumemo da ljudi nemaju novca, ali uvek bi trebalo da nađu način da nabave stvari od kojih može da im zavisi život – ističe naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, država snosi odgovornost jer nije predstavila vozačima koliko su odgovarajuće gume važne za vožnju u zimskim uslovima.

– Zimske gume imaju prepoznatljivu šaru, tačnije veliki broj kanala kojima lakše izbacuju sneg i vodu. Takođe, imaju manju gazeću površinu, lakše prianjaju za mokar kolovoz jer su mekše, pogotovo na temperaturama nižim od sedam stepeni Celzijusovih. Letnje gume imaju manji broj šara i veću gazeću površinu od zimskih. Na niskim temperaturama letnje gume se lakše stvrdnu, pa imaju mnogo duži zaustavni put pri kočenju. Upravo ova činjenica može biti kobna po nečiji život – objašnjava Damir Okanović i naglašava da onog trenutka kada uđete u saobraćaj sa neodgovarajućim gumama, tačnije sa tehnički neispravnim vozilom, ne ugrožavate samo sebe već i ostale učesnike u saobraćaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik